АРХІПАСТИРСЬКЕ СЛОВО НА ПОЧАТОК ВЕЛИКОГО ПОСТУ АРХІЄПИСКОПА ТЕРНОПІЛЬСЬКОГО І БУЧАЦЬКОГО ТИХОНА

Ще у старому завіті наші прабатьки Адам і Єва, скуштувавши забороненого плоду від дерева пізнання добра і зла, стали смертними зовсім не тому, що такою була властивість плоду, а тому, що, порушивши заповідь Божу, вони тим самим відпали від єдиного Джерела вічного життя – Бога, а значить і не могли продовжувати бути безсмертними.

Бог створює людину для вічного блаженства, Він робить все для того, щоб людина насолоджувалася життям, але сама людина відвертається від Бога і нехтує Його заповідями.

Диявольська спокуса через пристрасть нашого тіла дуже часто переборює справжню природу любові до свого Творця, віддаляючи нас від вічного небесного життя. Ми немовби сліпі і глухі хочемо потішити своє тіло непотрібним, забуваючи про те, що воно є тимчасовим, а безсмертну душу гублячи очорнюємо гріхами і свідомо прирікаємо на вічні муки.

В час святої Чотиридесятниці маємо передусім очиститися від пристрастей, адже тільки тоді зможемо побачити і пізнати велич духовної радості, яку також за земного життя відчували святі угодники.  Роблячи життєві кроки для викорінення власних гріхів ми будемо наближатися до головної нагороди – небесного життя, як відзначив апостол Павло у посланні до Коринфян: «Чого око не бачило й вухо не чуло, і що на серце людині не впало, те Бог приготував був тим, хто любить Його!» (1Кор. 2: 9).

Ми ніколи не повинні впадати у відчай, а пам’ятати «Коли Бог за нас, то хто ж проти (Рим. 8:31).

В цей нелегкий і страшний час випробувань для нашої Батьківщини, коли стався напад Росії на Україну, закликаю духовно взяти приклад із тих, хто боронить нашу Неньку-Україну зі зброєю в руках, підносячи свої молитви до Господа і Пречистої Владичиці Богородиці за перемогу нашого війська. «Будьте тверді і мужні, не бійтеся, [не жахайтеся] і не страшіться їх, бо Господь Бог твій Сам піде з тобою [і] не відступить від тебе і не залишить тебе.» (Второзаконня 31:6).

Дорогі у Христі! Закликаю вас під час Великого посту звернути особливу увагу на людей які нас оточують і особливо потребують уваги та допомоги. Ми повинні усвідомити, що матеріальні блага – відносне і другорядне, а шлях на небо – для усіх вузький, і врата, що ведуть до небесного життя, тісні.

Бажаю кожному очиститися та оновитися духовно, щоб достойно приготуватися до зустрічі найвеличнішого свята Воскресіння Господнього.

Нехай Всемилостивий Господь благословить всіх нас і допоможе кожному з нас, пошле нашій Неньці-Україні мир, міцне здоров’я захисникам Батьківщини і сили подолати всі випробування.

Тихон
архієпископ Тернопільський і Бучацький
УПЦ (ПЦУ)

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.