Архіпастирське слово на початок Великого посту архієпископа Тернопільського і Бучацького Тихона

«Коли постите, каже Він, не будьте, як ті лицеміри, що видають себе сумними, щоб люди бачили, що вони постять; ти ж, коли постиш, роби це так, щоб видно було тебе не людям, як ти постиш, а Отцеві Твоєму Небесному» (Мат. 6, 16-17).

Улюблені у Христі отці, брати та сестри! «Нині – час умилостивлення, – не будемо впускати доброї нагоди; час покаяння в гріхах – поспішаємо ж скористатися цією благодаттю. Будемо утримуватися від їжі, а, перш за все – від гріхів: звільнення від зла – перше з благ.», – так звертається до нас святитель Іоан Золотоустий в своєму слові про Піст. І хоч ці слова були написані ще в ІV столітті, проте досі не втратили своєї актуальності. Вже завершилась підготовка до Великого посту, яка починалась за чотири седмиці до його початку, що мала на меті духовно підготувати християнина до головного – покаяння. В часі Великого посту не прийнято багато говорити, натомість багато молитись та спробувати осмислити себе та свою гріховність. Стараймось надихнутись досвідом святих для того щоб у цей Великий піст ми змогли духовно збагатитись та використати їхній досвід для свого швидшого духовного вдосконалення адже завжди легше йти по протоптаній стежині. «Піст взагалі є стримання, є достоїнство людини володіти собою, перемагати зло в собі самому, перемагати свої недобрі звички та пристрасти. Піст є обмеження нижчих потреб тіла, щоб віддавати більше уваги вищим прагненням душі людської. Піст взагалі є високий, відданий Богові, настрій душі, й рішуче одмежування від усього того, що може цей настрій принизити, чи зіпсувати спокусами життя та заходами князя світу цього — діявола. В такому високому розумінні, піст дійсно мусить бути необхідним чинником найкращого виховання душі людської, і тому піст завжди сполучається з молитвою.», – слова виголошені священномучеником митрополитом Василем Липківським відображають наскільки потрібним та корисним є для нас піст та наскільки ми немічні у боротьбі перш за все з самими собою.

Отже, дорогі отці, брати та сестри, нехай Великий піст, стане для нас початком зміни та духовного оновлення, початком успішної боротьби з нашими гріхами та спокусами, початком молитви, миру та душевного спокою. Щоб через таїнство Сповіді та Святого Причастя ми разом з чистим серцем та душею зустріли світле Христове Воскресіння.

+Тихон
архієпископ Тернопільський і Бучацький

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.