ВЕЛИКОДНЄ ПОСЛАННЯ АРХІЄПИСКОПА ТЕРНОПІЛЬСЬКОГО І БУЧАЦЬКОГО ТИХОНА

Христос Воскрес!

Всечесні отці, дорогі брати і сестри!

Для віруючого серця нема більш урочистого і радісного привітання, як «Христос Воскрес!». Кожний православний християнин з раннього дитинства освячує свою душу радістю світлого празника Воскресіння Христового!

Багато років минуло з того часу, як Господь Ісус Христос, з’явившись жонам-мироносицям після Свого Воскресіння, сказав до них: «Радуйтеся» (Мф.28:9), але і до нині цією радістю Христового Воскресіння живе християнська душа. «До кінця світу» (Мф.28:20). Пасху Христову завжди будуть зустрічати в Церкві світло, радісно і урочисто.

«Цей день, що його створив Господь, возрадуємось і возвеселімся в нім» (Пс.117:24), закликає псалмопівець Давид. Празник Воскресіння Христового, або як у нас називають Великдень, а тим Великим днем, коли християнська душа радується і веселиться, стаючи учасником «божественної радості і царства Христового».

На чолі цієї духовної радості Православна Церква Христова ставить Пречисту Богоматір, яка сьогодні втішається подвійним привітанням ангела: «Чиста Діво радуйся! І знову кажу: Радуйся! Твій Син воскрес на третій день із гробу…».

В пасхальну ніч, коли духовенство і віруючі обійшовши з Хресним ходом навколо церкви, стоять перед зачиненими дверима, ми ставимо собі на мить питання, яке турбувало святих мироносиць: «Хто відвалить нам камінь від дверей гробу?» (Мк.16:30). Коли ж двері храму відчиняються перед знаменням Хреста, всі з урочистим співом «Христос Воскрес із мертвих» входять в храм осяяний світлом, наповнюючи серця свої невимовною радістю. Тоді воістину діється благодатне пасхальне таїнство в чистих християнських душах. «Очистивши почуття», ми духовним зором бачимо «Христа осяяного світлом воскресіння» і приступаємо «до Христа, що виходить із гробу, немов ідучи на зустріч женихові». В освітленному храмі наші душі відчувають «неприступне світло воскресіння», в якому «сьогодні все наповнилося світлом, небо, земля і глибини підземні».

Христос Воскрес із мертвих у новій славі після урочистого перебування в земному лоні і став початком майбутнього воскресіння всього людського роду, бо: «як у Адамі всі умирають, так у Христі всі оживуть»(Кор.15:22).

Веселився, пригадує св. Іоан Дамаскін, ­– стародавній Ізраїль, справляючи свою Пасху на спомин визволення з єгипетського рабства; радів у захопленні Давид перед старозавітнім ковчегом, коли його повернули з полону. Але без порівняння вища радість нового Ізраїля – Церква Христової, яка урочисто святкує Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа – правдивої нашої Пасхи, Переможця Смерті. Радіє Церква Христова, бо очищеним через віру серцем передбачає величні наслідки Христового Воскресіння.

«Небеса достойно нехай веселяться, земля ж нехай радіє, нехай святкує увесь видимий світ і невидимий, Христос бо Воскрес – радість вічна». Воскресінням Христовим подолана смерть, зруйноване пекло, відкриті для нас небесні двері, дароване вічне життя в єднанні з Господом. Ми з радістю відчуваємо, що «воістину священна і всесвяткова, оця спасительна і світлопромінна ніч, що стає провісницею світлого дня Воскресіння, бо предвічне світло тілесно всім із гробу засяяло».

У цю пасхальну ніч ми благаємо воскреслого Христа: «О, Пасхо велика і найсвятіша, Христе! О, Мудросте і слово Боже і Сило! Подай нам із тобою справді участь брати у навечірнім дні Царства Твого!»

Отже, новозавітня християнська Пасха є спомином преславного воскресіння Господа нашого Ісуса Христа, яким Він дарував нам визволення від смерті, найбільшого ворога людини, що панував над нею, як кара за гріх.

Згадаймо в ці дні Світлого Христового Воскресіння, у своїх молитвах, волонтерів, жертводавців, наших воїнів і захисників, які в час тяжких випробувань війною допомагають потребуючим і захищають наш з вами спокій, ціною власного життя. Нехай Господь благословляє успіхом всі ваші добрі справи та винагородить стократно!

У цей великий день всерадісного свята сердечно вітаю Вас, улюблені у Христі, моя паство і всечесне духовенство і Вас, дорогі брати і сестри, з Воскресінням Христовим та закликаю усіх духовно святкувати «радісно з усіма Пасху Божу спасительну».

Нехай Воскреслий Христос зміцнює Божою благодаттю Ваші духовні і тілесні сили на добрі діла. Просім Його, щоби Він благословив нашу Православну Церкву і Україну. Амінь.

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

+ ТИХОН

Архієпископ Тернопільський і Бучацький

Пасха Христова, м. Тернопіль, 2023 р. Б.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.