Вітаємо настоятеля і парафіян храму Воздвиження Чесного Хреста Господнього м. Тернополя з 30-річчям з часу першого богослужіння у храмі після закриття

12 липня 2019 року виповнюється 30 років з часу першого богослужіння у храмі Воздвиження Чесного Хреста Господнього м. Тернополя, як її ще називають у народі « Надставною Церквою», після 50-річного закриття радянською владою та використання під склад. 10 липня 1989 року отець Димитрій Лисак отримав указ про призначення настоятелем храму і за короткий термін в два дні згуртувавши тернопільську громаду звершує урочисту Божественну літургію у зраненій після запустіння, але багатій своєю історією святині міста.

Перші історичні відомості про церкву містяться у грамоті князя Василя Костянтина Острозького від 1570 року. Проте народні легенди пов’язують існування церкви із періодом князювання Данила Галицького. У храмі знаходилась чудотворна ікона Божої Матері «Тернопільської», яка була перенесена до «Середньої Церкви» –  Різдва Христового, де зберігається і до сьогоднішніх днів. Під час Першої  світової війни церква була частково зруйнована, після Другої – зруйнована вщент. Було знищено дзвіницю, цінний іконостас, розписи інтер’єру.  Сучасного вигляду вона набула після реставрації 1954 року. З 1989 року настоятель храму отець Димитрій разом з парафіянами прикладають зусилля у розбудові візитівки міста Тернополя «Надставної Церкви» та великою християнською родиною моляться в ній за український народ.

В цей святковий день Правлячий Архієрей Тернопільсько-Бучацької єпархії Православної Церкви України Архієпископ Тихон складає щиру подяку настоятелю митрофорному протоієрею Димитрію Лисаку та парафіянам храму Воздвиження Чесного Хреста Господнього, які своєю молитвою та жертовною працею відновили життя тернопільської святині.

Нехай Господь і надалі надихає всіх Вас на добрі і благі справи.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.