Пасхальне послання архієпископа Тернопільського і Бучацького ТИХОНА

Возлюблені отці, брати і сестри!

Христос Воскрес!

«Воскрес Христос…Всім воскресіння»

(з воскресного кондака 1-го канону)

В світлоносну і спасительну ніч Воскресіння Христового і в наступні радісні пасхальні дні Свята Українська Православна Церква – духовно святкуючи, прославляє в святих службах із мертвих Христа Життєдавця.

Сяйво світлого Воскресіння Христового освітлює всю вселену і наші душі.

Люди в захопленні вітають один одного радісними словами перемоги: Христос воскрес! Воістину воскрес!

Ці слова з апостольських часів, від очевидців воскреслого Господа (Лк. 24,33-36; Діянь 1,2,3; 2,32) так і протягом всього буття Церкви Христової непохитно передають найрадіснішу істину Воскресіння Христового і перемогу християнської любові, віри, надії на наше безсмертя. За любов до Божественного Учителя жінки-мироносиці першими приймають від ангела радісну вістку про воскресіння Христа: «Ви Ісуса шукаєте Назарянина розп’ятого? Він воскрес, нема Його тут» (Мк. 16,6)

Воскресіння Христа основа нашої віри. Святий апостол Павло засвідчив: «А коли Христос не воскрес, тоді марна і проповідь наша, марна і віра наша» (1 Кор. 15,14)

Воскресіння Ісуса Христа показує, що сповнились пророцтва Старого Завіту і Його власні, що Христос дійсно є Син Божий, а слово Його – істина, що і ми колись воскреснемо. З пророком Давидом і ми сьогодні повторюємо: «Ти не залишив душу мою в пеклі і не даси праведному Твоєму побачити тління» (Пс. 15,10)

Тільки воскресіння Христове з мертвих доводить божественність Його діла і спасенність для людей. Його страждання дає непохитний грунт для християнської віри в загальне воскресіння і життя майбутнього віку. Апостол Павло про це пише: «Христос воскрес з мертвих, первісток померлих. Як в Адамі всі вмирають так у Христа всі оживуть… первісток Христос, а потім христові в час пришестя Його» (1 Кор. 15, 20-23).

Воскресіння Христове засвідчене писаннями святих євангелістів і проповіддю всіх апостолів. Як дійсний факт воно стверджене і перевірене багатьма свідками, що бачили воскреслого Господа і говорили з Ним. Коли схвильовані мироносиці повернулися від гробу Спасителя і розповідали апостолам, що Христос воскрес і вони бачили Його, ученики Христові спочатку не повірили, а після численних доказів, перевірки і явлення Христа, коли апостоли самі бачили Господа, чули від Нього слова миру і благословення, своїми руками торкалися до Його тіла і ран, аж тоді повірили і переконалися в дійсності воскресіння Христа.

Сорок днів до вознесіння на небо Господь Ісус Христос являвся своїм ученикам і розмовляв з ними. Тільки сім тижнів минуло після воскресіння Христового і ті самі ученики Його, які покинули Христа під час Його страждань на Голгофі, а Петро навіть відрікся від Нього, почали відкрито і безбоязно проповідувати людям спасіння в ім’я воскреслого Господа.

Ті, що недавно зачинили двері задля страху перед подіями, тепер прилюдно з відвагою на площах Єрусалиму проповідують Воскресіння Христа Спасителя.

Головним змістом апостольської проповіді є істина Христового воскресіння.

Пригадуючи жителям Єрусалиму події недавніх днів, коли вони перед Пилатом відріклися від Ісуса, Сина Божого, апостоли щоразу підкреслюють: «Його Бог воскресив із мертвих, чому ми свідки» (Діянь 3,15). Апостоли не могли не говорити про Воскресіння Христове, бо воно було таким самим реальним фактом, як і власне їх існування. Проповідуючи Євангеліє коринфянам святий апостол Павло в посланні до них докладно з’ясовує, що істина воскресіння Христового підтверджується свідченням багатьох очевидців: «Бо я вам найперш передав, що й прийняв, що Христос помер за гріхи наші, як було то написано, і що явився Кифі, а також братам водночас, з яких більшість живуть і досі, а деякі спочили, потім явився Якову, а також усім апостолам» (1 Кор. 15,3-7)

Таким чином, Воскресіння Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа було, є і буде величним виправданням і завершенням діла спасіння роду людського, торжеством добра і правди, перемоги життя і безсмертя. Коли Господь вмирав на хресті, первосвященики і книжники, підбурена товпа насміхалися і казали Христові рятувати Самого Себе і обіцяли тоді повірити, що Він – Син Божий, цар ізраїльський (Мф. 27,39-43). Спаситель дав ще більший доказ Свого Божества, бо після смерті встав з гробу.

Ось чому свято Воскресіння Христового для християн є «празників празник і торжество із торжеств». Воскресіння Христове, як навчає святий апостол Петро є сама основа і джерело нашої віри і надії на Нього (1 Петр. 1,21) Ось чому свято Великодня наповнює нас почуттям радості. Вона світла, чиста, джерело цієї радості відкрите для нашої душі в світлий день Воскресіння Спасителя світу. Його благословення: «Мир Вам!».

Осяяна цим благодатним миром, Церква Христова починаючи з апостольських часів і понині вірою, життям і надією на Бога свідчить, що воістину Воскрес Христос.

У ці пасхальні дні, сердечно вітаю Вас, всечесні отці, брати та сестри з світлим празником Воскресіння Христового. Вітаю всіх Вас великоднім привітом: Христос Воскрес!

Нехай оновить Воскреслий Христос наші духовні й тілесні сили на добрі діла для добра святої Української Православної Церкви, на зростання добра, миру і злагоди між людьми, розквіту нашої України.

Нехай же буде над усіма нами благословення Воскреслого з Гробу Начальника життя нашого Господа Ісуса Христа.

Воістину Воскрес Христос!

З ласки Божої

+ Тихон

архієпископ Тернопільський і Бучацький

Пасха Христова 2020 р.

м. Тернопіль

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.