Різдвяне послання архієпископа Тернопільського і Бучацького Тихона

Боголюбивим пастирям і всім вірним дітям Тернопільсько-Бучацької єпархії Української Православної Церкви

Улюблені отці, брати і сестри!
Христос Рождається!

«І слово стало тілом і перебувало між нами, повне благодаті і істини, і ми бачили славу Його, славу як Єдинородного від Отця» (ІН. 1,14)

Знову ми дочекалися святкувати величне і радісне свято Різдво Господа нашого Ісуса Христа. Перед нашими очима «дійство дивне і преславне, небом – вертеп, престолом херувимським – Діва, оселею – ясла, що в них положився небесний Христос Бог».

Ця подія для нас, віруючих,  є не тільки спогадом переломної події в історії людства, коли Різдво Христа Спасителя весь світ осяяло світлом розуму, принесло світло пізнання цілому світові через явлення Бога тілесного тим, що перебували в темряві(Мф. 4,16), але це світло є одночасно явленням сили Божої, яка оживляє наше життя, вливаючи в наші серця радість життя з Богом, «Який так полюбив світ, що дав Сина Свого Єдинородного, щоб кожний хто вірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне»(Ін. 3,16).

Дитя Христос, ім’я Йому Еммануїл, що означає з нами Бог, стало потіхою для всього життя. До Нього прийшли пастухи, пастирі з числа ізраїльського народу і поклонились Йому. Пізніше прийшли волхви-мудреці від інших народів і принесли Йому дари: золото, ладан та смирну. А вкінці прийшли люди різних племен і народів, щоб поклонитися Йому, як Богочоловікові. Для всіх Він став «дорогою і правдою і життям»(Ін.14,6).

Про велику таємницю Різдва Христа Спасителя, перший український митрополит Іларіон (1058р.) у своєму широковідомому «Слово про закон і благодать», говорить так: «Народжений перше всіх віків, від Отця, Єдиний сопрестольний з Отцем, одноістотний Йому, як світло сонця, зійшов на землю: прийняв тіло від Чистої і Непорочної Діви; прийняв тіло єдине від Тройці – в двох іпостасях: Божій і людській; досконало як людина по втіленні і досконалий як Бог. Щодо Божества на землі Він виявив властивості і діла Божі і людські: як людина зростав в утробі Пречистої Матері і як Бог народився, не порушуючи її дівства; як людина був повитий пеленами в яслах, і як Бог супроводив мудреців звіз дою. Як Бога його пізнали всі кінці землі. Воістину, хто Бог великий, як Бог наш, Ти єси Бог, що твориш чудеса!

Так, великий є Бог наш! Правдивими є Його слова: «Із вами повсякчас, аж до кінця віку» (Мф.28,20) З нами Він у святих Тайнах, у святій Церкві Православній, які потрібні для побожного християнського життя.

Вітаючи всіх Вас, дорогі всечесні отці, брати та сестри зі святом Різдва Христового, який у вертепі народився і в яслах був положений, закликаю Вас, будьмо з Ним кожного дня і кожної години. Будьмо з Ним вдома і в церкві, під час нашої праці і відпочинку, в радощах і скорботах нашого земного життя. Проявом перебування Христа Спасителя в наших серцях, нехай буде наше братерське співжиття у Христі, наша щира праця для добра нашої Української Православної Церкви, для добра наших родин і наших ближніх та всього українського народу.

Бажаю всім Вам веселих Різдвяних свят та щасливого Нового 2021р. В доброму козацькому здоров’ї. Нехай новонароджений Господь благословить всіх Вас і обдарує міцним здоров’ям, щастям та радісним життям.

Христос Рождається! Славімо Його!
Різдво Христове 2020/2021 р. Б.


З ласки Божої архієпископ
+ Тихон
Тернопільський і Бучацький

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.