РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ АРХІЄПИСКОПА ТИХОНА

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ АРХІЄПИСКОПА ТЕРНОПІЛЬСЬКОГО І БУЧАЦЬКОГО ТИХОНА

Боголюбивим пастирям і всім вірним дітям Тернопільсько-Бучацької єпархії Української Православної Церкви

«Різдво Твоє, Христе Боже наш, засвітило світові світло розуміння: в ньому бо ті, що зіркам служили, від зірки навчилися поклонятися Тобі – Сонцю правди, і пізнавати Тебе – Схід з висоти. Господи, слава Тобі.» (Тропар свята)

Христос Рождається!

Темна ніч огортала юдейську землю: «коли прийшла повнота часу і послав Бог Сина Свого, що народився від жони, скорився законові, щоб викупити тих, які були під законом, щоб нам одержати всиновлення» (Гал.4:4-5)

Та не лише в природі панувала темна ніч в час приходу Божого Сина у світ. Холодна ніч панувала у всьому старозавітньом світі, огортала людський розум і серце.

Релігійно-моральний стан людства перед приходом на землю Відкупителя був дуже низький. Люди закривали очі на природні способи богопізнання, не бачили свідчення про діла Божі в творіннях, не чули Божого голосу в совісті. Блукаючи манівцями поганства: «вони Божу правду замінили на неправду, і честь віддавали, і служили створінню більш, як Творцеві» (Рим.1:25). Людина не розуміла свого призначення, не бачила мети свого життя на цьому світі, не могла розгадати глибини страждання і збагнути таємницю смерті.

Свідома своїх провин, людська душа даремно шукала спокою совісті та можливості спокутувати свої гріхи. В суспільному житті люди не знали святості і керувалися лише законом насильства і потреби, створили стан загальної війни поневолення і рабства.

Пізнавши нарешті свою неміч і безсилля, люди, дедалі більше відчували потребу відновлення. Вони тужили за Небесним Спасителем, Якого посилає Бог, сподівалися, що Відкупитель прийде на землю, щоб навчити людей жити по правді і надати їхньому життю нового змісту. Це загальне очікування Спасителя вилилося у старозавітню молитву пророка: «Просіть небеса, з висот, і нехай хмари проллють правду; нехай розкриється земля і принесе спасіння, нехай проростає правда» (Іс.45:8).

Коли всі народи світу Божим Промислом об’єдналися у спільній жадобі відкуплення, тоді здійснилися довговічні сподівання людства. Сталася подія надзвичайної ваги. Відкрилась велика тайна благочестя: «Бог воплотився в тілі» (1 Тим.3:16).

Друга особа Пресвятої Тройці – Син Божий нашестям Святого Духа прийшов у Пречистій утробі Богоматері у тіло людське і, як маленька дитина, народився на світ у вифлеємському вертепі.

Темрява старозавітньої ночі поступилася перед Словом небесним Того, що сказав про Себе: «Я – світло світові; хто йде за Мною, той не буде ходити в темряві, а матиме світло життя»(Ін.8:12). Божественна дитина у вифлеємських яслах починає нову епоху в духовній історії людства, на світ приходить: «Отець будущого віку» (Іс.9:6).

          Христос приносить людям з неба нову, Божу правду. В ясному світлі ми її пізнаємо, що Бог є наш Отець Небесний, Він нас любить, нами піклується. Він: «Так полюбив світ, що і Сина Свого Єдинородного дав, що кожен, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне» (Ін.3:16).

          Вифлеємська дитина – Христос, приносить нам з небес «дивну новину» про наше синівство Богові і право на небесну спадщину: « А що ви сини, Бог послав у ваші серця Духа Сина Свого, що викликує: Авва, Отче! Тому ти вже не раб, але син. А як син, то й спадкоємець Божий через Христа» (Гал. 4:6-7).

          Христос відкриває нам очі на цінність нашої безсмертної душі, що є найвищою вартістю нашої істоти. Душу нашу Господь Бог цінить так високо, що за її спасіння Христос приносить в жертву Себе через страждання, які терпить за життя; від твердої дошки вифлеємського жолоба до Хреста на Голгофі.

          Христос освячує подружнє життя і замість закону насильства приносить людям Божий мир та для життя людського дає нову основу в заповіді про любов: «Заповідь нову даю вам, щоб ви любили один одного…з того і знатимуть усі, що ви Мої ученики, коли будете мати любов між собою» (Ін.13:34-35). У світлі Христової євангельської правди наше життя набуває безконечної вартості, бо Христос відчиняє перед нами двері вічності і, як нагороду за наші праведні подвиги й терпіння в ім’я Божої правди, обіцяв нам вічне життя у блаженному єднанні з Богом: «Я прийшов на те, щоб життя мали і надто мали» (Ін.10:10).

          Ось так сіяє над світом небесне слово вифлеємської зірки, світло Христової правди, яка веде нас до небесного Єрусалиму. Хоч від святої ночі Різдва Божого Сина віддаляють нас більше дві тисячі літ, її небесне світло не старіється, її втіха обіймає віруючий світ, це і для нас завжди радість і свято.

          Сердечно вітаю Вас, дорогі браття і сестри, собраття у винограднику Христовому з радісним святом Різдва Христового!

          Бажаю Вам, дорогі мої, за нашим старовинним, прадідівським звичаєм, міцної віри в Божество новонародженого Богомладенця Христа, бо тільки міцна віра є основою правдивої радості, яку приносить у наші серця спомин святої різдвяної ночі.

          Нехай Він, благословить Вас, ваші родини, вашу молитву і працю! Нехай Божий мир, що його ангели благовіствували людям у святу різдвяну ніч, «Мир Божий, що перевищує всяке розуміння» (Филип.4:7), запанує у ваших душах, у ваших родинах та для наших військових, які зараз боронять терени нашої Української держави та у всьому світі!

          Нехай росте і міцніє ваша любов до Хреста Спасителя і Його Святої Православної Церкви.

          Нехай убогий і принижений у народженні Своєму Христос полегшить наші турботи й випробування, щоб на нас усіх справдились слова Христові: «Я знов побачу вас, і радітиме серце ваше, і радості вашої ніхто не відбере від вас» (Ін.16:22).

Христос Рождається! Славімо Його!

Різдво Христове  2022/2023 р. Б.  м. Тернопіль

+ Тихон Архієпископ Тернопільський і Бучацький

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.