Різдвяне послання Архієпископа Тернопільського і Бучацького Тихона

ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ!

СЛАВІМО ЙОГО!

Весь християнський світ з великою радістю зустрічає свято Різдва Христового.

Наша свята Православна Церква України величними і натхненними піснями прославляє Христа Бога, народженого у Вифлеємі, «нас ради людей і нашого ради спасіння». Знову в наших  православних храмах лунає і тішить кожне християнське серце ангельська пісня: «Слава на небі Богові, і на землі мир, в людях благовоління». Святий апостол Павло, пояснюючи значення Різдва Христового, говорить: «Бог у Христі примирив світ із Собою Самим, не зважавши на їхні провини, і поклав у нас слово примирення.» (2 до Коринтян 5:19)

Чи є душа, яка б не хотіла мати той скарб, який приніс на землю Син Божий? Хто не бажав би собі миру, що приніс його на землю Христос? Всі люди вважають за щастя мати мир і віками чекають на нього. Син Божий для того і зійшов на землю, щоб принести людям цей благословенний мир, і на прощання зі своїми учнями сказав: «Мир залишаю вам, мир Свій вам даю!…» (Від Івана 14:27)

Нам, православним християнам, зрозуміло, де і як можна знайти такий мир. Адже ж Бог, якого ми  сповідуємо, є Богом миру, – каже апостол Павло, – «А плід духа: любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра…» (До Галатів 5:22)

Де Христос – Джерело миру, там мир, де Дух Святий, там і Його плоди. Старатися знайти мир, це значить старатися, щоб Господь вселився в наше серце і жив у ньому згідно з Його обітницею:       «…Як хто любить Мене, той слово Моє берегтиме, і Отець Мій полюбить його, і Ми прийдемо до нього, і оселю закладемо в нього.» (Від Івана 14:23). Знайти цей мир, це значить зробити своє серце і душу храмом Духа Святого, це значить віддати всі свої духовні і фізичні сили для сповнення Заповідей Божих, шанувати права інших, сумлінно виконувати обов’язки щодо ближніх.

Дбаймо, улюблені брати і сестри, про такий мир, який звістили ангели у Різдвяну ніч. Просім його і він буде даний нам. Шукаймо його своєю вірою, послухом волі Божій, своєю любов’ю до Бога і людей. В цьому мирі джерело нашої сили і опора в життєвих випробуваннях. Ми знайдемо цей мир у ці святкові Різдвяні дні біля убогого вертепу, з якого нас благословить «Отроча Младо-Предвічний Бог». Цьогоріч свято Різдва Господа нашого Ісуса Христа, моя православна паство, ми зустрічаємо в нелегкий час незалежності нашої України, за яку боролися і борються, якої прагнули наші побожні предки, славні сини і дочки нашого великого стражденного українського народу. Зустрічаємо це величне свято у незалежній нашій рідній Святій Автокефальній Православній Церкві.

Тож славмо Новонародженого Царя – Господаря Всесвіту за ті великі ласки, які Він посилає нам, нашому українському народу і нашій вірній Батьківщині.

У цей радісний день Різдва Христового вітаю Вас всечесні отці, дорогі брати і сестри древнім вітанням: «Христос Рождається – Славіте», бажаю і молю Вас, ідіть дорогою вифлеємських пастирів, бо це правдива дорога християнського життя, її вказує нам Сам Ісус Христос.

Об’єднаймось біля  ясел  Вифлеємського Христа в ім’я Триєдиного Бога, якого сповідує український народ, і відчуємо радість єднання.

Нехай дарує нам Господь святкувати цей великий день в мирі і духовній радості і сподобить нас чистим серцем прославляти народжене Дитя Боже.

Подякуймо Богові за Його великі милості,  даровані нам в минулому році.

Схиляючись над Вифлеємськими яслами, молю для Вас, всечесні отці, улюблена во Христі православна паство, щедрих ласк Господніх, здоров’я та благословенних років життя і закликаю до молитви за щасливу долю України.

Глянь оком щирим, о Божий Сину,

На нашу землю на Україну,

Зійшли їй з неба дар превеликий,

Щоб Тя славила во вічні віки.

 

Христос Рождається! Славімо Його!

 

Високопреосвященнійший

ТИХОН

Архієпископ Тернопільський і Бучацький

Православної Церкви України

Різдво Христове 2019 року Божого

м. Тернопіль

No Comments

Post A Comment